Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΩΝ ΥΜΗΤΤΟΥ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Σάββατο 15 Ιουνίου συγκεντρωθήκαμε στον Υμηττό, και συγκεκριμένα έξω από το Μοναστήρι του Αι Γιάννη του Κυνηγού, μέλη Τοπικών Συλλόγων, Συλλογικοτήτων και ευαισθητοποιημένοι πολίτες της Αγ. Παρασκευής, σε μια ουσιαστική αρχική συνάντηση, στην οποία δηλώσαμε την ανησυχία μας για όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στον Υμηττό.

Διαμαρτυρόμαστε για τις άκρως επικίνδυνες πρακτικές που λαμβάνουν χώρα στον Υμηττό εν μέσω αντιπυρικής περιόδου και αντιδρούμε για, την από καιρό, αδιαφορία των αρμόδιων υπηρεσιών να καθαρίσουν από τους κορμούς των δένδρων και τα ξερά κλαδιά τον Υμηττό, κάτι που δημιουργεί μεγάλο κίνδυνο πυρκαγιάς.

Παρατηρούμε να πραγματοποιούνται, κατά τη γνώμη μας, εντελώς άσκοπες κοπές δέντρων σε σημεία που, εμείς θεωρούμε, ότι ουδεμία σχέση έχουν με αντιπυρικές ζώνες, η ύπαρξη των οποίων ζωνών μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Αρκεί όμως να υπάρχει ένας σχεδιασμός, μια μελέτη (την οποία ζητήσαμε από το δασαρχείο στις 31/5 και δεν μας κοινοποιήθηκε μέχρι σήμερα) και η εποχή να είναι η ενδεδειγμένη. Οι εργασίες δε, γίνονται χωρίς καμία επίβλεψη και μάλιστα με χρήση βενζινοκίνητων εργαλείων ακόμα και μέρες με βαθμό επικινδυνότητας 4.

Σχεδόν το σύνολο των κομμένων κλαδιών και δένδρων έχει αφεθεί στα πρανή του βουνού, τα οποία έχουν ξεραθεί και αποτελούν πλέον ιδανική καύσιμη ύλη, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος πυρκαγιάς να έχει αυξηθεί.

Σύλλογοι και ομάδες φίλων του Υμηττού, με έγγραφά τους, έχουν τονίσει την ανάγκη απομάκρυνσης των υπολειμμάτων κοπής, παρόλα αυτά σαφής απάντηση δεν έχει δοθεί.

Γνωρίζουμε πως τέτοιες εργασίες καθαρισμού δασικών εκτάσεων πραγματοποιούνται το φθινόπωρο και το χειμώνα, όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, το έδαφος νωπό και υπάρχει χρόνος για απομάκρυνση της ύλης που κόπτεται. Επιπλέον η εποχή θεωρείται απαγορευτική ακόμα και για πολλά είδη πτηνών και για προστατευόμενα είδη, όπως οι χελώνες, των οποίων διαταράσσεται ο φυσικός τους χώρος.

Όλοι εμείς που συγκεντρωθήκαμε το Σάββατο 15/06/2024,

Απαιτούμε την παύση κάθε είδους εργασίας και την άμεση απομάκρυνση όλης της εύφλεκτης ύλης (όχι θρυμματισμό), που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο πυρκαγιάς το βουνό αλλά και τον αστικό ιστό που γειτνιάζει με αυτό.

Αποφασίσαμε:

  1. Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών μας με τη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, με σκοπό την προστασία του Υμηττού.
  2. Την άμεση παράσταση διαμαρτυρίας στο Δασαρχείο.
  3. Τη συνάντηση με τον Δήμαρχο της Πόλης μας και των όμορων του Υμηττού Δήμων, καθώς και την ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου και των κατοίκων.

Παρόντες στην συνάντηση ήταν και οι δημοτικοί σύμβουλοι

κ. Γιάννης Σταθόπουλος (πρώην Δήμαρχος) και ο κ. Ηλίας Τσιμπουκάκης.

Αγία Παρασκευή

Σάββατο 15/06/2024

 

Υπογράφουν :

  • Δίκτυο Αλληλεγγύης Αγίας Παρασκευής
  • Εξωραϊστικός – Περιβαλλοντικός & Πολιτιστικός Σύλλογος ΠΕΥΚΑΚΙΩΝ «Η Αναγέννηση»
  • Εξωραϊστικός Σύλλογος «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ»
  • Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος ΚΟΝΤΟΠΕΥΚΟΥ Παραδείσου ΠΕΥΚΑΚΙΩΝ
  • Σύλλογος Γυναικών Αγ. Παρασκευής
  • Σύλλογος ΖΩΟΦΙΛΩΝ Αγ. Παρασκευής
  • Σύλλογος Κατοίκων ΤΣΑΚΟΥ Αγ. Παρασκευής
  • Το Στέκι της οδού Αναξαγόρα

Όσο περισσότεροι τόσο δυνατότερη η φωνή μας.

 Ο Υμηττός είναι πηγή ζωής, μας αφορά όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου