Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023

Περί της προστασίας του Υμηττού (Ζορμπάς - Αβραμίδης)

Σχετικά με το άρθρο του κ Ζορμπά για την προστασία του ΥΜΗΤΤΟΥ

Ο Δήμαρχος με άρθρο του (βλ. παρακάτω), μας είπε πως η προστασία του Υμηττού είναι από τις βασικότερες προτεραιότητές του. Για το αληθές του ισχυρισμού του, μας παρουσίασε ένα μέρος από το έργο που προωθεί ο ΣΠΑΥ (Σύνδεσμος Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού) και είναι η ενίσχυση της πυροπροστασίας, με νέο λογισμικό και εξοπλισμό όπως κάμερες και drones. 

Υπάρχει όμως και ένα δεύτερο μέρος του ίδιου έργου, για το οποίο δεν υπάρχει καμία αναφορά στο κείμενο του Δημάρχου, που μας αποκαλύπτει την ταυτόχρονη προσπάθεια μετατροπής του βουνού σε πάρκο. 

Το έργο στο σύνολό του το παρουσίασε στο FORUM 23 του ΣΠΑΥ πριν από 7 μήνες ο Α. Μπρέγιαννης, Διευθυντής NOVA. Η ομιλία του υπάρχει στο διαδίκτυο και η αναφορά του στο 2ο μέρος του έργου ήταν η εξής …. Πέρα από την προστασία του ΥΜΗΤΤΟΥ, το άλλο μέρος του έργου είναι για την ανάπτυξη φιλοδασικής συνείδησης με την συνεργασία της Politis Group και την ανάπτυξη εξοπλισμού που θα βελτιώσει την εμπειρία επίσκεψης στο Βουνό. Θα υπάρχουν σημεία με WiFi για την σύνδεση στο διαδίκτυο μέσα από έξυπνους στύλους φωτισμού σε επιλεγμένα σημεία που θα μας υποδείξουν οι Δήμαρχοι, θα φτιαχτούν σταθμοί επισκευής ποδηλάτων ούτως ώστε να μπορούν να κάνουν επισκευές οι ορεινοί ποδηλάτες …..  κλπ. 

Είναι φανερό πως το έργο αυτό όπως και άλλες προτάσεις που παρουσιάστηκαν στο ίδιο FORUM, για την κατασκευή ξενοδοχείου όπως ήταν ένα Χάνι του 18ου αιώνα για πλούσιους τουρίστες, διαδρομές με άλογα, σημεία πώλησης στους τουρίστες τοπικών προϊόντων έχουν ολοφάνερα στόχο όχι μόνο την προστασία του ΥΜΗΤΤΟΥ, αλλά και την μετατροπή του σε πάρκο για πλούσιους τουρίστες. Μόνο τυχαία δεν ήταν άλλωστε η παρουσία ως ομιλητή στο ίδιο FORUM και του Νομικού Συμβούλου του Φορέα Διαχείρισης του Ελληνικού.

Αν ο Δήμαρχος ενδιαφερόταν πραγματικά για την προστασία του ΥΜΗΤΤΟΥ, θα είχε δεχτεί το αίτημα των 4 Συλλόγων κατοίκων του Δήμου μας που με κοινή επιστολή ζητήσαμε από τον ίδιο και το Δημοτικό Συμβούλιο, να στηρίξουν την 146/22 γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η γνωμοδότηση αυτή του ΣΤΕ έκρινε ως μη νόμιμα, σημεία του σχεδίου Προεδρικού διατάγματος που είχε ετοιμαστεί από την κυβέρνηση της ΝΔ και επιχειρείτο μέσο αυτών η νομιμοποίηση αυθαίρετων οικισμών και άλλα που δεν είναι του παρόντος. 

Συμπέρασμα 1ο : ο Δήμαρχος με μισές αλήθειες προσπαθεί να εμφανιστεί υπέρ της προστασίας του ΥΜΗΤΤΟΥ ενώ στην πράξη με επιλογές και παραλείψεις βοηθά να παραδοθεί στην τουριστική εκμετάλλευση.

Συμπέρασμα 2ο : Ο ΥΜΗΤΤΟΣ κινδυνεύει. Το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του ακυρώθηκε το 2018 μετά από προσπάθειες Δημάρχων που προέβαλαν γραφειοκρατικά ζητήματα και έκτοτε δεν έχει αντικατασταθεί. Αντιθέτως όλο και προκλητικότερα επιχειρείται η άλωσή του από επιχειρηματικά συμφέροντα στον βωμό της δήθεν προστασίας του.

Του Ανδρέα Αβραμίδη

Προέδρου του Περιβαλλοντικού Πολιτιστικού

Συλλόγου Κοντόπευκου-Παράδεισου-Πευκακίων

& Υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου με τον συνδυασμό  «ΝΙΚΗ των ΠΟΛΙΤΩΝ»

 


Βασίλης Ζορμπάς: Υμηττός – Το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο του Δήμου 05/09/2023

Μία από τις βασικότερες προτεραιότητες που έθεσα από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα  τα Δημαρχιακά μου καθήκοντα, από την περίοδο της πρώτης μου θητείας στη θέση του  Δημάρχου, αλλά και από την πρώτη στιγμή που πήρα την απόφαση να προσφέρω τις  δυνάμεις μου και τις γνώσεις μου στα κοινά του Δήμου μας, ήταν η προστασία του Υμηττού μας.

Το βουνό του Υμηττού αποτελεί το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο του Δήμου μας και  αυτό είναι κάτι που, δυστυχώς, δεν έχει γίνει κατανοητό από όλους.

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής όλα αυτά τα χρόνια έχει κάνει το καλύτερο δυνατό  προκειμένου να διαφυλαχθεί στο ακέραιο ένας από τους μεγαλύτερους αλλά και  τελευταίους νεύμονες… ζωής. 

Να μην τεθεί σε κίνδυνο ο Υμηττός μας.

Και θα συνεχίσει να το κάνει. Με όποια «όπλα» και αν διαθέτουμε στη «φαρέτρα» μας. Και πάνω σε αυτό το κομμάτι θα ήθελα να σταθώ και να επισημάνω κάποια στοιχεία τα  οποία έχουν τεράστιο ενδιαφέρον.

Η επιχορήγηση του κράτους προς την Πολιτική Προστασία του Δήμου μας, για το 2023, για  την προστασία του Υμηττού ήταν ΜΟΝΟ 40.000 ευρώ.

Ως Δήμος, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε όλες τις ενέργειες που απαιτούντο,  διαθέσαμε πάνω από 250.000 ευρώ. 200.000 ευρώ περισσότερα από τη κρατική  επιχορήγηση προς το Δήμο μας.

Και στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω πως ως Δήμος με μεγάλη μας χαρά περιμένουμε  τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους να μας επισκεφτούν και να ελέγξουν πως  διατέθηκαν τα 40.000 ευρώ της επιχορήγησης που δόθηκε στο Δήμο μας. Από το πρώτο  μέχρι το τελευταίο ευρώ.

Τόσο εγώ προσωπικά, ως Βασίλης Ζορμπάς, όσο και ως Διοίκηση του Δήμου Αγίας  Παρασκευής, πιστεύω ακράδαντα πως ο Υμηττός μας αποτελεί το μεγαλύτερο περιουσιακό  στοιχείο των κατοίκων της πόλης μας. Και γι αυτό φυσικά και δε θα μπορούσαμε να τον  αφήσουμε απροστάτευτο.

Για τον λόγο αυτό προχωρήσαμε σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και ενέργειες και  καταφέραμε να εξασφαλίσουμε επιχορήγηση ύψους 856.000 ευρώ, από το Ειδικό  Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα  σύγχρονο επιχειρησιακό κέντρο και να προχωρήσουμε στις κάτωθι παρεμβάσεις για τη  θωράκιση της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας.

  • Εξοπλισμός Πληροφορικής (server, ηλεκτρονικού υπολογιστές, οθόνες) -Τρεις οθόνες 65’’ (Workstation)
  • Λογισμικό Συστήματος Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών
  • Λογισμικό Προσομοίωσης Εξάπλωσης Μετώπου Πυρκαγιάς
  • Λογισμικό Αμφίδρομης Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Κοινού
  • Σύστημα Πρόληψης Πυρκαγιών και Εποπτείας (Συσκευές Ανίχνευσης, Κάμερες Επιτήρησης  Δασικής Περιοχής, Συστήματα Ασφαλείας και Παρακολούθησης Κλειστού Κυκλώματος,  Μετεωρολογικός Σταθμός, κτλ)
  • Σταθμός Δορυφορικού Συστήματος βάσης
  • Τηλεφωνικό Κέντρο
  • Δύο οχήματα 4χ4 με ιδιοκατασκευή
  • Δορυφορικός πομποδέκτης – Τερματικό χειρός
  • Drone
  • Ηλεκτρονικές Πινακίδες Μεταβλητού Περιεχομένου σε πλήρη Λειτουργία -Προκατασκευασμένο Κτήριο Βαρέως Τύπου Επιφάνειας 60 τ.μ.
  • Έπιπλα
  • Ανακαίνιση Παρατηρητηρίου Κλασικού Τύπου
  • Εκπαίδευση Προσωπικού στις νέες τεχνολογίες

Με τις παρεμβάσεις αυτές, οι οποίες θα εκτελεστούν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα  (καθότι η δημοπράτησή τους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της τρέχουσας  εβδομάδας) ο Υμηττός μας θωρακίζεται σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό, έτσι ώστε να  συνεχίσει να αποτελεί πνεύμονα ζωής για εμάς, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου