Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

Κώστας Ζαχαριάδης στο 1ο Forum του ΣΠΑΥ

Τοποθέτηση του Κώστα Ζαχαριάδη, Βουλευτή στη Β1 εκλογική περιφέρεια Βορείου Τομέα Αθηνών και Τομεάρχη – Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στο 1ο Forum του ΣΠΑΥ με θέμα: «Ο Δεκάλογος Σωτηρίας των Δασών μας – Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο Επίκεντρο της Πολιτικής Προστασίας»

 


Κώστας Ζαχαριάδης

1ο Forum ΣΠΑΥ: Συζήτηση για την προστασία του Υμηττού με καλεσμένους τους Δημ(ι)ους του!

Την Τρίτη 16 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε το 1ο forum από το Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ). Μέλη του ΣΠΑΥ είναι 11 Δήμοι πέριξ του Υμηττού, με Πρόεδρο τον Δήμαρχο Αργυρούπολης- Ελληνικού Γιάννη Κωνσταντάτο. Σκοπός του συγκεκριμένου κειμένου είναι να ασκήσουμε κριτική με αφορμή το forum σε σχέση με αυτά που διακυβεύονται για τον ορεινό όγκο του Υμηττού. Πριν περάσουμε στο «κυρίως πιάτο», θα κάνουμε μία σύντομη ενημέρωση για και το περιεχόμενο της συγκεκριμένης εκδήλωσης.

Το πάνελ του forum χωρίστηκε σε 3 ενότητες: Η 1η αποτελούταν από 6 Υπουργούς της Κυβέρνησης, τον Μάκη Βορίδη (Υπουργός Εσωτερικών), τον Στέλιο Πέτσα (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών), τον Χρήστο Στυλιανίδη (Υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας), τον Τάκη Θεοδωρικάκο (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη), τον Γιώργο Στύλιο (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων) και τον Γιώργο Αμυρά (Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας). Η 2η ενότητα τοποθετήσεων πραγματοποιήθηκε από Δημάρχους πέριξ του Υμηττού και η 3η από Δημάρχους πυρόπληκτων περιοχών (Δήμων της Β. Εύβοιας και της Γορτυνίας).

Καταρχάς, αποτελεί οξύμωρο σχήμα το γεγονός ότι καλεσμένοι σε ένα forum για την προστασία των δασών είναι οι έμποροι των δασών και αναφερόμαστε στα κυβερνητικά στελέχη, οι οποίοι έχουν παραδώσει τα βουνά και τα νησιά της χώρας σε επιχειρηματικά συμφέροντα (βλ. Εξορύξεις, αιολική βιομηχανία, τουριστική ανάπτυξη, διαχείριση καμμένων εκτάσεων Β. Εύβοιας). Μπορούμε να δικαιολογήσουμε ότι στα πλαίσια ενός θεσμικού συντονισμού αυτές οι προσκλήσεις θα μπορούσαν να είναι αποδεκτές. Όμως τι συνέβη πραγματικά;

Στην πραγματικότητα μετά τον 1ο γύρο γενικόλογων υπουργικών τοποθετήσεων, οι Υπουργοί αποχώρησαν από το χώρο με αποτέλεσμα να μην ακούσουν ούτε τα αιτήματα ούτε τις προτάσεις της τοπική αυτοδιοίκησης. Δήμαρχοι της περιοχής που πρόσκεινται στη ΝΔ (δηλ στο ίδιο το κυβερνητικό κόμμα), εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τη συγκεκριμένη συμπεριφορά. Άρα ποιό το νόημα να έχεις καλεσμένα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία στο μόνο που συνέβαλαν ήταν η αυτοπροβολή τους με γενικόλογες τοποθετήσεις; Δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστη την τοποθέτηση του Υπουργού «Προστασίας του Πολίτη» Τ. Θεοδωρικάκου, ο οποίος στη δεκάλεπτη τοποθέτησή του δήλωσε ότι η συμβολή του Υπουργείου του στην πρόληψη πυρκαγιών στον Υμηττό ήταν η τοποθέτηση 150 επιπλέον αστυνομικών στους Δήμους πέριξ του όρους! Αυτή ακριβώς η τοποθέτηση έρχεται να επιβεβαιώσει και την αντίληψη που είχε η Κυβέρνηση για τη διαχείριση των πυρκαγιών του καλοκαιριού, όπου φάνηκε περίτρανα η υποστελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος και των Δασαρχείων. Τους μόνους κρατικούς λειτουργούς που είδαν οι τοπικές κοινωνίες ως βοήθεια ήταν η αστυνομία. Γιατί αν μη τί άλλο, όταν καίγεσαι χρειάζεσαι πληθώρα αστυνομικών!

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός καθαρού Υμηττού από αυθαίρετα. Και εδώ γελάμε, καθώς το κείμενο που θα αποτελέσει το νέο Π.Δ. για τον Υμηττό εκτός των άλλων εγκληματικών διατάξεων, διευκολύνει τη νομιμοποίηση όχι μόνο αυθαιρέτων κτισμάτων αλλά και ολόκληρων οικισμών!

Από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκφράστηκε έντονα η ανάγκη για ξεκαθάρισμα του τοπίου αρμοδιοτήτων στη διαχείριση φυσικών καταστροφών, καθώς και η χρηματοδότηση και στελέχωση των υπηρεσιών των Δήμων που σχετίζονται με αυτές. Ένα από τα κύρια αιτήματά τους ήταν και ο εξοπλισμός των εθελοντικών ομάδων δασοπροστασίας. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας δεν ξεπερνούσαν σε κανέναν Δήμο τους 3! Επίσης παρουσιάστηκαν προτάσεις από τον ΣΠΑΥ ΣΠΑΥ για την «προστασία των δασών».

Οι Δήμοι πατάνε σε δύο βάρκες: Στη σάπια της καταστροφής Υμηττού και στην «φρεσκοβαμμένη» της προστασίας του.

Καταρχάς, θεωρούμε χρέος μας να σχολιάσουμε ότι χορηγός του forum ήταν η «Αττική Οδός», η οποία «έκοψε» τον Υμηττό στη μέση με την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων και ευελπιστεί να συνεχίσει το καταστροφικό της έργο. Σηκώνουμε τα χέρια ψηλά!

Στο δια ταύτα: με το νέο Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Υμηττού να είναι προ των πυλών, θα περιμέναμε σε μία τέτοια συζήτηση να είναι το κυρίως θέμα. Το ισχύον Προεδρικό Διάταγμα του 2011 που αποτελεί το αυστηρότερο και πληρέστερο έως σήμερα (αλλά όχι το ιδανικό), πρόκειται να αντικατασταθεί από το επερχόμενο το οποίο αποτελεί απογύμνωση του πλαισίου προστασίας του όρους, βάζοντας το κοντινότερο οικοσύστημα στην Αθήνα σε άμεσο κίνδυνο. Θεωρούμε απαράδεκτο ότι δεν αναφέρθηκε κανένας στους κινδύνους του επερχόμενου Π.Δ.-έκτρωμα. Ο μόνος που ψέλλισε κάποιες έμμεσες κουβέντες (χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στο ΠΔ), ότι το βουνό πρέπει να παραμείνει βουνό απέναντι στον κίνδυνο της ανθρώπινης δραστηριότητας που «σκαρφαλώνει» όλο και ψηλότερα, ήταν ο Δήμαρχος Καισαριανής Χ. Βοσκόπουλος.

Δε θα περιμέναμε από κυβερνητικά στελέχη να αναφερθούν σε αυτό, αφού η ίδια η Κυβέρνηση μέσω της ΣΜΠΕ διαμορφώνει το νέο απαράδεκτο Π.Δ. χύνοντας «κροκοδείλια δάκρια» για το περιβάλλον. Αλλά θα περιμέναμε από τους αυτοδιοικητικούς που ισχυρίζονται ότι «σχίζονται» για την προστασία του Υμηττού να αναδείξουν τον κίνδυνο. Έτσι θα έπρεπε να ήταν τουλάχιστον! Για εκείνους που γνωρίζουμε τις διαδικασίες της διαβούλευσης της ΣΜΠΕ για το νέο Π.Δ., δεν μας κάνει καμία εντύπωση η στάση των Δημάρχων. Εκτός των υπολοίπων παραγόντων, οι Δήμοι μέλη του ΣΠΑΥ, είναι εκείνοι που έχουν καταθέσει αιτήματα μέσω διαβούλευσης για να διεκδικήσουν ένα κομμάτι από τον Υμηττό, ενώ οι ίδιοι ενστερνίζονται ότι προστατεύουν το όρος. Χαρακτηριστική ήταν η σοκαριστική τοποθέτηση του Δημάρχου Κρωπίας Δ. Κιούση, ο οποίος «άστραψε και βρόντηξε» στην ολιγόλεπτη τοποθέτησή του εναντίον του Π.Δ. του 2011, υποστηρίζοντας ότι «βάζει τον Υμηττό σε γυάλα (προστασίας)» και συμπληρώνοντας ότι ο Δήμος κίνησε διαδικασίες για να το προσβάλλει νομικά! Επίσης πρόσθεσε ότι κακώς συγκαταλέγονται στο Π.Δ. οι αυθαίρετοι οικισμοί εντός του όρους και του Δήμου Κρωπίας, υπονοώντας ότι θα έπρεπε να έχουν νομιμοποιηθεί.

Ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Β. Ζορμπάς ενώ άσκησε κριτική στις Κυβερνήσεις διαχρονικά τις οποίες εγκάλεσε διότι όπως ανέφερε: «δεν έχουν γκρεμίσει ούτε ένα αυθαίρετο κοτέτσι στον Υμηττό», δήλωσε τυχερός που στην περιοχή του υπάρχει το Αμερικάνικο Κολέγιο, το Ερευνητικό Κέντρο του Δημόκριτου και άλλες εγκαταστάσεις, οι οποίες «φυλάνε το βουνό στο κομμάτι που τους αναλογεί». Να θυμίσουμε ότι τα συγκεκριμένα ιδρύματα είναι εγκατεστημένα εντός του δάσους του Υμηττού και η πρόταση του νέου Π.Δ. δίνει δυνατότητα επέκτασής τους! Επίσης, απευθυνόμενος στον Υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά, ορθώς πρόσθεσε ότι οι δεντροφυτεύσεις στα καμμένα της Β. Εύβοιας για τα επόμενα 2 με 3 χρόνια είναι ζημιογόνα επέμβαση και το μόνο που προσφέρουν είναι δωράκια σε εργολάβους.

Ανεπαρκής για άλλη μια φορά και ο Δήμαρχος Ηλιούπολης Γ. Χατζηδάκης, ο οποίος «ξέχασε» πάλι να αναφερθεί στην ντροπή της πόλης μας, τις παράνομες εγκαταστάσεις του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) στον Υμηττό (όρια Ηλιούπολης-Αργυρούπολης), οι οποίες αντί να απομακρυνθούν σχεδιάζεται και μέσω του νέου Π.Δ. να αναβαθμιστούν. Με αυτόν τον τρόπο τίθεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο εκτός από το περιβάλλον και η υγεία των κατοίκων της περιοχής λόγω ακτινοβολίας. Να υπενθυμίσουμε ότι και για τα δύο ζητήματα, οι κάτοικοι μετά από σφοδρές κινητοποιήσεις έχουν δικαιωθεί και από το ΣτΕ με 3 αποφάσεις για την απομάκρυνση του ΚΥΤ (ασύμβατη χρήση για το περιβάλλον) και από δικαστική απόφαση του Εφετείου Αθηνών, που μάλιστα αποζημίωσε τους προσφυγόντες για βλάβη λόγω ακτινοβολίας. Επιπλέον, ο Γ. Χατζηδάκης και η συμπολιτευτική παράταξη του Α. Στασινόπουλου (Συνεργοί με την Ηλιούπολη), «σέρνονται» πίσω από τις βλέψεις της δημοτικής αρχής του Αλίμου, για την κατασκευή διαδημοτικού νεκροταφείο σε δασική έκταση στον ίδιο χώρο, με το ΔΣ Ηλιούπολης να έχει πάρει αρνητική απόφαση. Η μόνη πρωτοβουλία που έχει πάρει η δημοτική αρχή της Ηλιούπολης είναι μία δέσμευση ότι θα προσφύγει στο ΣτΕ, σε περίπτωση που δρομολογηθεί η αναβάθμιση του ΚΥΤ. Για το κοιμητήριο και το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμάτων του Δήμου που λειτουργεί παράτυπα στον Υμηττό σιωπή...

Ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ και δήμαρχος Αργυρούπολης- Ελληνικού Γ. Κωνσταντάτος σε ρόλο τηλεοπτικού παρουσιαστή- οικοδεσπότη, παρουσίασε προτάσεις του Συνδέσμου με σύντομα βιντεάκια που μας θυμίσανε σχολικά projects, χωρίς να θέλουμε να υποτιμήσουμε τα σχολικά projects. Το forum ήταν τόσο προφανές ότι χρησιμοποιήθηκε για την αυτοπροβολή του, που θα μπορούσε να ονομαστεί και forum «Konstantatos». Δε μας αφορούν βέβαια οι πολιτικές βλέψεις και οι καριέρες του κάθε παράγοντα, αυτό που μας αφορά είναι ο ρόλος που διαδραματίζει και οι πολιτικές που διαμορφώνει από τη θεσμική του θέση. Ως Πρόεδρος του ΣΠΑΥ θα μπορούσε κάποιος να αναμένει ότι θα είχε σηκώσει «παντιέρα» εναντίον των καταστροφικών σχεδίων για τον Υμηττό. Ιδίως όταν σημαντικότατα ζητήματα αφορούν το Δήμο του όπως το ΚΥΤ και το διαδημοτικό κοιμητήριο που προαναφέραμε και οριοθετούνται στα σύνορα Ηλιούπολης- Αργυρούπολης. Αντιθέτως, ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ σε μία παρουσίαση που θύμιζε Lamda Development (τυχαίο παράδειγμα...) εξέφρασε περίεργες λογικές «παρκοποίησης» του ορεινού οικοσυστήματος. Επιπλέον, δε δίστασε να απεικονίσει χάρτη με την επένδυση του Ελληνικού και τον Υμηττό, προτείνοντας νέους αυτοκινητόδρομους που θα ενώνουν τα Ν. Προάστια με τα Μεσόγεια και τουριστικές συνδέσεις μεταξύ του πρώην αεροδρομίου και του βουνού! Έχουμε πλέον συνηθίσει στη φρίκη της λογικής ότι το φυσικό περιβάλλον είναι ευκαιρία για επενδύσεις και ανάπτυξη.

«Τσιμουδιά» δεν έβγαλε και ο τομεάρχης εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριάδης για όλα τα παραπάνω φλέγοντα θέματα, ο οποίος αρκέστηκε σε μία μικροπολιτική κριτική απέναντι στα υπουργικά στελέχη. Και τί να πει άλλωστε όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αποδείξει ότι είναι συνένοχο σε πολλά από τα καταστροφικά σχέδια της κυβέρνησης ή αρκείται σε κριτικές διαχείρισης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην περιοχή μας είναι το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε υπέρ της επένδυσης του Ελληνικού στη βουλή χέρι-χέρι με του κυβερνητικούς βουλευτές.

Αν λοιπόν όλοι αυτοί είναι οι προστάτες του Υμηττού, φανταστείτε πως είναι οι εχθροί του! Οι κινήσεις, πρωτοβουλίες και επιτροπές πολιτών για την υπεράσπιση του βουνού έχουν αποδείξει ότι όλα αυτά δε μένουν ποτέ αναπάντητα. Η «Υψηλή Τάση» σε μία προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού για το επερχόμενο Π.Δ., θα παρουσιάσει σε μία σειρά άρθρων την «ακτινογραφία» του προμελετημένου εγκλήματος.

 ©2020 by ΥΨΗΛΗ ΤΑΣΗ.

 ΥΨΗΛΗ ΤΑΣΗ. Η «Υψηλή Τάση» κυκλοφόρησε σαν έντυπη περιοδική έκδοση για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2004 από την «Αυτόνομη Πρωτοβουλία Ηλιούπολης». Ακολούθησαν άλλα δύο τεύχη μέχρι το Φεβρουάριο του 2005 που μοιράστηκαν από πόρτα σε πόρτα στην τοπική κοινωνία. Επαναλειτουργεί σε ηλεκτρονική μορφή από τον Δεκέμβριο του 2020, ως έντυπο της Συνέλευσης «Ανοιχτό Κύκλωμα Ηλιούπολης» φιλοξενώντας άρθρα, απόψεις και ενημέρωση για το περιβάλλον, τα τοπικά κινήματα πόλης και γενική θεματολογία.

Το κείμενο προωθήθηκε από την Διαδημοτική Επιτροπή για την προστασία του Υμηττού