Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

Το Ζήτημα του Υμηττού

Χρονολόγιο

·         Ο Υμηττός υπόκειται σε καθεστώς προστασίας με το π.δ. 31.8/20.10.1978.

·         Στις 14-06-2011 ορίζεται νέο Προεδρικό Διάταγμα: Καθορισμός μέτρων προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή – Ιλισίων για ισχυροποίηση της προστασίας του Υμηττού. Το νέο πλαίσιο θεσπίστηκε για να θωρακίσει διάταγμα του 1978 για το όρος που υποφέρει ακόμη από τις καταπατήσεις, την αυθαίρετη δόμηση και τις διαρκείς παραχωρήσεις δημοσίων εκτάσεων για κάθε είδους χρήσεις.

·         Κατά του Π.Δ. του 2011 προσφεύγουν με αιτήσεις ακύρωσης προς το ΣΤΕ οι δήμοι Κρωπίας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Παπάγου-Χολαργού, Ηλιούπολης, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Παιανίας-Γλυκών Νερών και Γλυφάδας με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχει Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.)

·         Το 2015 αποφαίνεται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στο οποίο είχε υποβάλει προδικαστικό ερώτημα το ΣΤΕ, ότι έπρεπε να είχε συνοδευτεί το Π.Δ. από εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, απόφαση που ουσιαστικά οδηγεί στην ακύρωσή του.

·         Το 2017 η Ολομέλεια του ΣτΕ κάνει δεκτές τις αιτήσεις των 7 Δήμων της Αττικής.

·         16-7-2020 δημοσιοποιείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος (Χατζηδάκης) η ΣΜΠΕ του νέου Π.Δ. και αναρτάται προς δημόσια διαβούλευση.

·         15-7-2021 το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ), υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη (που ήταν γραμματέας του υπουργείου και στην κατάρτιση της ΣΜΠΕ), μετά από 3 διαδοχικές συνεδριάσεις -όπου  συμμετείχαν και εξέφρασαν τις απόψεις τους όλοι οι προαναφερόμενοι φορείς- κατέληξε στην τελική του γνωμοδότηση, βάσει της οποίας συντάσσεται και αποστέλλεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας εντός των προσεχών ημερών το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον «Καθορισμό μέτρων προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή – Ιλισσίων». Εκτιμάται ότι μέχρι τέλους του έτους θα αποσταλεί στο ΣΤΕ.

Παρεμβάσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαδικασίες γνωμοδότησης τόσο του ΚΕΣΥΠΟΘΑ όσο και του ΚΕΣΑ (Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής) παραμένουν αδιαφανείς, καθώς δημοσιεύεται συνοπτικά μόνο το αποτέλεσμα, χωρίς να υπάρχει δημόσια πρόσβαση στο εξεταζόμενο από το κάθε συμβούλιο κείμενο και στην εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας, ενώ δεν τηρούνται πρακτικά.

  • Προτείνεται από τη μελέτη η μετονομασία της «Α’ ζώνης απόλυτης προστασίας της φύσης και των μνημείων» σε «Ζώνη υψηλής προστασίας της φύσης και των μνημείων» επειδή δημιουργείται «σύγχυση…!!!» με την περιβαλλοντική νομοθεσία…!!! Η Α’ Ζώνη (απόλυτης προστασίας προστατευμένη από το Σύνταγμα) υποδιαιρείται σε Ζώνη Α1 και Ζώνη Α2 (γεωργική χρήση), προωθείται σοβαρή συρρίκνωση της Α’ Ζώνης απόλυτης προστασίας, ενώ κάποια τμήματα της προτεινόμενης Ζώνης Α2 είναι χαρακτηρισμένα δασικά, για κάποια τμήματα τα στοιχεία είναι ελλιπή και για κάποια άλλα δεν έχουν αναρτηθεί οι δασικοί χάρτες και δεν έχει καθοριστεί ακόμη ο δασικός χαρακτήρας τους. Η  επιτρεπόμενη γεωργική χρήση, δημιουργεί κίνητρο για εικονικές γεωργικές καλλιέργειες, για περαιτέρω καταπατήσεις, εκχερσώσεις ακόμη και εμπρησμούς, εφ’ όσον η γη εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής, νόμιμης ή παράνομης.
  • Εδώ και 45 τουλάχιστον χρόνια, έχουν γίνει εκτεταμένες καταπατήσεις δημόσιων-δασικών εκτάσεων στις παρυφές του Υμηττού, οι οποίες δεν έχουν καταγραφεί και αποτυπωθεί. Οι επανειλημμένες πυρκαγιές έδωσαν την ευκαιρία στους επιτήδειους να εκχερσώσουν τμήματα των καμένων περιοχών, να αλλοιώσουν τα δασικά χαρακτηριστικά τους και σε πρώτη φάση να τις μετατρέψουν σε γεωργική γη και σε οικόπεδα στη συνέχεια, στα οποία χτίστηκαν αυθαίρετα, που διατηρήθηκαν μέχρι σήμερα, παράλληλα με τις αυθαίρετες κατοικίες που χτίστηκαν σε νόμιμα οικόπεδα. Η πρακτική αυτή αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο της οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής των Μεσογείων, ένεκα της οποίας έχει χαρακτηριστεί η πιο «αυθαίρετη» περιοχή της χώρας, καθώς «φιλοξενεί» περίπου το 1/3 των αυθαιρέτων ανά την επικράτεια (Λουκάκης, 2001), και δεν αναχαιτίστηκε ούτε με τη θεσμοθέτηση της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) Μεσογείων το 2003.
  • Προτείνεται επίσης από τη ΣΜΠΕ η ένταξη της χρήσης της μελισσοκομίας στην Α΄ Ζώνη ως παραδοσιακή. Όμως, το κάπνισμα των κυψελών εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τον Υμηττό. Είναι πολύ εύκολο να διαπιστωθεί, ότι οι προϋποθέσεις που θέτει η ειδική διάταξη υπ’ αριθ. 9 (άρθρο 9) που έχει εκδώσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, στην πράξη δεν εφαρμόζονται από τους μελισσοκόμους. Η εγγύτητα δε με τον αστικό ιστό και το γεγονός ότι γύρω από τον Υμηττό ζουν 1,2 εκατομμύριο πολίτες, συνεπάγεται επέκταση / αύξηση της χρήσης.
  • Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, δεν πρόκειται να καταργηθούν στον Υμηττό στο χρονικό διάστημα των τριών ετών, που προβλέπεται από το νόμο και τη ΣΜΠΕ του νέου Π.Δ., αλλά με μελλοντικές υπουργικές αποφάσεις & νομοθετικές παρεμβάσεις / τροπολογίες θα συνεχίσει η υποτιθέμενη «προσωρινή» λειτουργία τους, επειδή παρέχεται το δικαίωμα στον υπουργό.
  • Προτείνεται η «νομιμοποίηση» τριών οικισμών αυθαιρέτων (Χέρωμα, Σκάρπιζα και Κίτσι) και η πολεοδόμησή τους μέσω ειδικού πολεοδομικού σχεδίου.
  • Δίνεται η δυνατότητα παλιά βιομηχανικά κελύφη να επαναχρησιμοποιηθούν ως γεωργικές αποθήκες ή  χώροι αθλητισμού, ακόμα και στην Α΄ ζώνη απόλυτης προστασίας. 
  • Προτείνεται η νομιμοποίηση του Κέντρου Υψηλής Τάσης Αργυρούπολης.
  • Εγκαταλείπεται το σχέδιο κατεδάφισης του κτιρίου του Μπάντμιντον.
  • Διατηρείται το ΚΤΕΟ Χολαργού, σε αντίθεση με τη μελέτη του ΟΡΣΑ που προέβλεπε την απομάκρυνση του ΚΤΕΟ, καθώς και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Κοινότητας Παπάγου και την απόφαση υπ’ αριθ. 3 / 2015 του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χολαργού.
  • Επιτρέπεται στα εκπαιδευτήρια που βρίσκονται στη ζώνη προστασίας του Υμηττού να επεκταθούν έως 10%.
  • Προβλέπεται «για λόγους δημοσίου συμφέροντος, προστασίας της δημόσιας υγείας, ασφάλειας και κοινωνικής αναγκαιότητας» δυνατότητα επέκτασης έως 15% στα νεκροταφεία που βρίσκονται στον Υμηττό.
  • Επιτρέπεται σε ορισμένους φορείς (το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και η ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή) να υλοποιήσουν το σύνολο των σχεδίων επέκτασής τους. 
  • Έγιναν δεκτά αιτήματα δήμων για την εξαίρεση οικοδομικών τετραγώνων που βρίσκονται στις υπώρειες του Υμηττού. Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής ζήτησε την εξαίρεση πέντε οικοδομικών τετραγώνων από την Α ζώνη (διάφοροι αδόμητοι χώροι) και την ανέγερση κτιρίων πολιτιστικών εκδηλώσεων σε ένα από αυτά, την εξαίρεση του κοιμητηρίου από την Ε ζώνη και την εγκατάσταση αμαξοστασίου και άλλων χρήσεων σε έκταση 3,6 στρεμμάτων. Όλα τα αιτήματα απορρίφθηκαν. Εξαιρέθηκε έκταση 40,3 στρεμμάτων, λόγω της προ υπάρχουσας πολεοδομικής μελέτης αναθεώρησης (ΠΕ3), επειδή σε εναντία περίπτωση οι αντίστοιχοι χώροι πρασίνου θα έπρεπε να βρεθούν από αλλού.

Δράσεις

Η Διαδημοτική Επιτροπή για την προστασία του Υμηττού που συνεδρίασε την 6 Νοεμβρίου 2021 αποφάσισε:

·         Να προσφύγουν στο ΣτΕ, όταν αποφανθεί το ΣτΕ.

·         Επί του παρόντος θα καταρτίσουν υπόμνημα για ενημέρωση του κόσμου.

·         Κάθε περιοχή να καταρτίσει υπόμνημα που την αφορά για τις παρεμβάσεις εις βάρους των

·         Επίσης θα ετοιμαστεί κείμενο απάντησης ένα προς ένα της εισήγησης (ΣΜΠΕ) του Υπουργείου

·         Ο Δήμος Αργυρούπολης – Ηλιούπολης με πίεση, έχει αποφασίσει να προσφύγει στο ΣτΕ μετά την έκδοση απόφασης. Σε αυτή την κατεύθυνση παροτρύνονται και όλοι οι πέριξ Δήμοι.

·         Ζήτησα την δυνατότητα, ενημερωτικής διάλεξης στην Αγία Παρασκευή και συγκατατέθηκαν πρόθυμα και μάλιστα υιοθέτησαν τις ενημερωτικές διαλέξεις ανά δήμο, ή όπου μπορούν να συγκεντρώσουν κόσμο.

·         Οι νέοι της SAVE HYMETTOUS πρότειναν καμπάνια σωτηρίας του Υμηττού.

·         Δυστυχώς ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού – ΣΠΑΥ, τηρεί σιγή ιχθύος

 

Αναφορές

2017-09-22: Ακύρωσε το ΣτΕ Προεδρικό Διάταγμα του 2011 για την προστασία του Υμηττού

2020-07-16: ΥΠΕΝ: στη διαβούλευση  η ΣΜΠΕ Υμηττού με νέες ζώνες και χρήσεις γης

2020-07-16: Υμηττός: Σε διαβούλευση ηστρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων

2020-09-02: Η αλήθεια για το σχέδιο Χατζηδάκη για το νέο Π.Δ. προστασίας του Υμηττού

2020-09-08: ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ: «Οπισθοδρόμηση η ΣΜΠΕ Χατζηδάκη»

2020-11-02: Όχι στα σχέδια καταστροφής του Υμηττού

2021-07-14: Δήμοι, φορείς ζήτησαν «μερίδιο» από τον Υμηττό

2021-07-19: ΥΜΗΤΤΟΣ- Σχέδιο νέου Π.Δ. προστασίας - Συνεδρίαση ΚΕΣΥΠΟΘΑ

2021-09-15: Ισχυρό πλέγμα μέτρων προστασίας για τον Υμηττό

2021-09-16: Υμηττός: «Λίφτινγκ» στο Προεδρικό Διάταγμα

 

Δ. Μυγδάνης

Αγία Παρασκευή 11.11.2021