Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022

ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεδομένων των εξελίξεων σε σχέση με την πρόσφατη κατάθεση του νέου Προεδρικού Διατάγματος για τον Υμηττό στο ΣτΕ, η «Διαδημοτική Επιτροπή για την Προστασία του Υμηττού» πραγματοποίησε συνάντηση την Τρίτη 21/6 σε ανοιχτό αμφιθέατρο της Ηλιούπολης, με σκοπό την ενημέρωση και το συντονισμό δράσεων.

Το προσχέδιο του νέου Προεδρικού Διατάγματος, αποτελεί οπισθοδρόμηση σε σχέση με εκείνο του 2011. Κατακερματίζει τον ορεινό όγκο σε ζώνες προστασίας έτσι ώστε να διευκολυνθούν νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων οικισμών και κτισμάτων, επεκτάσεις κοινωφελών εγκαταστάσεων, κατασκευή κοιμητηρίων, αναβαθμίσεις εγκαταστάσεων του ΑΔΜΗΕ (ΚΥΤ Ηλιούπολης - Αργυρούπολης), ασύμβατες γεωργικές χρήσεις και άλλες επιβλαβείς για το οικοσύστημα του Υμηττού δραστηριότητες. Οι Δήμοι αποτελούν τον βασικότερο παράγοντα αυτής της μεθόδευσης, διεκδικώντας κομμάτια του όρους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Δήμος Ηλιούπολης, ο οποίος μέσω ενστάσεων επί των δασικών χαρτών διεκδικεί τη μονιμοποίηση των «προσωρινών» και παράνομων εγκαταστάσεων του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμάτων και του χώρου στάθμευσης δημοτικών οχημάτων, την επέκταση αθλητικών εγκαταστάσεων, αντιμετωπίζοντας τον Υμηττό σαν την «πίσω αυλή» της πόλης. Επιπλέον, έχει αναλάβει τη συλλογή ενστάσεων από ιδιώτες αυθαιρέτων κτισμάτων εντός του δασικού χώρου, με κίνδυνο να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης και να  οικοδομηθούν τα «ανοιχτά οικοδομικά τετράγωνα» που βρίσκονται εντός ζώνης προστασίας του Υμηττού.

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η απόφαση του Εφετείου Αθηνών, η οποία παραχωρεί το λόφο Κοπανά (Β΄ζώνη προστασίας Υμηττού- όρια δήμων Βύρωνα-Υμηττού) σε ιδιώτες, με κίνδυνο την απώλεια ενός ζωτικού χώρου για την τοπική κοινωνία.

Η Διαδημοτική Επιτροπή, είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για την ανάσχεση της επέκτασης της πόλης εντός του δασικού χώρου.  Θεωρούμε τις παραπάνω εξελίξεις καταστροφικές για τον ήδη ταλαιπωρημένο Υμηττό. Εμμένουμε στο πάγιο αίτημά μας για μία, πλήρη, ενιαία και αδιαίρετη ζώνη προστασίας για το κοντινότερο οικοσύστημα της Αθήνας, το οποίο αποτελεί ανάσα ζωής για εκατομμύρια κατοίκους των Δήμων που το περιβάλλουν.

Στη Συνάντηση της 21/6 αποφασίστηκαν:

  • Συλλογή πληροφοριών από τις συλλογικότητες και τους φορείς που δραστηριοποιούνται στους επί μέρους Δήμους, σε σχέση με τις τοπικές μεθοδεύσεις διεκδικήσεων επί του δασικού χώρου ανά Δήμο.
  • Οργάνωση καμπάνιας συνολικής ενημέρωσης της κοινωνίας για τις εξελίξεις που αφορούν την προστασία του Υμηττού.
  • Συντονισμός δράσεων.
  • Νέο κάλεσμα συνέλευσης της Διαδημοτικής Επιτροπής.

Καλούμε την τοπική κοινωνία, τις ενδιαφερόμενες συλλογικότητες, κινήσεις πολιτών, συλλόγους και λοιπούς φορείς, να συμβάλουν στην υπεράσπιση του Υμηττού με τη διεύρυνση των συμμετοχών στη Διαδημοτική.

Διαδημοτική Επιτροπή για την Προστασία του Υμηττού

21.6.2022

diadimotikiymittou@gmail.com